Η σκάλα είναι κατασκευή που χρησιμεύει για μετακινήσεις από χαμηλότερο σε υψηλότερο επίπεδο.

 Η σκάλα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία  στην διαμόρφωση του εσωτερικού μας σπιτιού. Είναι στην γενική εικόνα και επηρεάζει  με το στυλ της την αισθητική ένωση του χώρου στον οποίο έχει εγκατασταθεί. Στην ουσία για την κατασκευή μίας σκάλας είναι ο σχεδιασμός (design) και κυρίως η ασφάλειά της.

Τώρα προς το σχέδιο  που έχουμε σχεδιάσει πρέπει να γίνεται ανάμειξη με τις αρχιτεκτονικές γραμμές του σπιτιού μας. Η ασφάλεια είναι ένα βασικό κύριο μέρος γιατί πρέπει να ληφθούν όλα τα μέτρα (γεωμετρικά μεγέθη) δηλαδή το άνοιγμα της σκάλας και της κλίσης που έχουμε επιλέξει  αλλά και το ύψος  και το μήκος των πατημάτων της.

Οι ειδικοί θα υπολογίσουν τα μεγέθη και τις ιδανικές διαστάσεις  ώστε να είναι μία σωστή στην λειτουργικότητα της και την ασφάλεια της προς τους ανθρώπους που μένουν στην κατοικία , πρέπει να είναι μία σωστή κατασκευή.

Υλικά κατασκευής:

Σε αυτό το θέμα υπάρχουν πολλά υλικά κατασκευής μίας εσωτερικής σκάλας , τα οποία σας δίνουν την δυνατότητα να διαλέξετε την σωστή επιλογή, ανάλογα φυσικά και αν ταιριάζουν και τα έπιπλα  και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί  για την διακόσμηση της κατοικίας. Ένας άλλος λιτός και οικονομικός τρόπος είναι να σχεδιάσετε μία σκάλα από μπετόν και πάνω να συνδυάσετε  το υλικό που θα σας αρέσει και θα ταιριάζει , αυτά τα υλικά μπορεί να είναι  μάρμαρο ,ξύλο ,κεραμικό και άλλα πολλά. Οι σκάλες  που έχουν φτιαχτεί από μπετό είναι από την φύση τους στέρεες αλλά μπορεί να σας καταναλώνει αρκετό χρήσιμο  χώρο της κατοικίας.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στυλ είναι η μεταλλική σκάλα ή εκείνη που συνδυάζει το μέταλλο και το ξύλο μαζί.

Οι επιλογές που μπορείτε να διαλέξετε είναι πάρα πολλές θα σας  αναφέρω μερικά παραδείγματα όπως είναι η σκάλα ξύλινη γωνιακή με μεταλλικό  σκελετό .Σκαλοπάτια , κουπαστή και κάγκελα από μασίφ ξύλο. Σκάλα από μασίφ ξύλο και ξύλινη μονοκόμματη κουπαστή. Σκάλα από μασίφ ξύλο και ξύλινη κουπαστή , ιδανική για τετραγωνισμένα ανοίγματα . Ξύλινη κυκλική σκάλα με  μεταλλικά κάγκελα και κουπαστή από  pvc. Σκάλα κυκλική με  διπλά πατήματα. Ειδική σκάλα για μικρούς χώρους. Κυκλική σκάλα  από μασίφ ξύλο με κουπαστή pvc ή ξύλινη μονοκόμματη. Κυκλική ξύλινη σκάλα  με  ίνοξ κάγκελα , δαχτυλίδια και κουπαστή.

Τέλος: Η κατασκευή μίας εσωτερικής σκάλας χρειάζεται σωστό σχεδιασμό γιατί πρέπει να ταιριάζει με τον υπόλοιπο χώρο  και τις διαστάσεις της κατοικίας. Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι η κουπαστή γιατί η συγκεκριμένη δίνει την δυνατότητα  στην αγορά πολλών  διαφορετικών συνδυασμών υλικών  και σχεδίων όπως το ξύλο αλλά και ο ανοξείδωτος  χάλυβας πάλι όμως με συνδυασμό του ξύλου.

Επιπλέον τα κιγκλιδώματα δεν πρέπει να είναι πολύ αραιά , όπως επίσης καλό θα ήταν τα πατώματα πάνω στην σκάλα να μην έχουν ολισθηρότητα. Τα σκαλοπάτια θα πρέπει να είναι στο ίδιο ύψος όλα , γιατί μπορεί πολύ εύκολα να προκληθεί ατύχημα.

Αυτές είναι αρκετές συμβουλές  για την κατασκευή και την τοποθέτηση μίας εσωτερικής σκάλα κατοικίας.

Scroll to Top